Nea Kalikratia i obliznje atrakcije

Nea Kalikratija

Kada krenete od Soluna u pravcu Halkidikija, te poluostrva Kasandra i Sitonija, na 30-om kilometru nailazite na prvo letovalište u ovoj oblasti, Nea Kalikratija.

Nea Kalikratija je nadaleko čuvena širom Grčke po svojim vinogradima i odličnom lokalnom vinu, koje možete isprobati u nekom od barova smeštenih duž plaže.

Svakog utorka je u mestu moguće posetiti bogatu zelenu pijacu, na kojoj možete po izuzetno povoljnim cenama kupiti sveže voće i povrće koje uzgajaju meštani, ali i pazariti mnoge druge potrepštine. Uz to, na samom ulasku u grad, a na oko 2 do 3 kilometra udaljenosti od turističkog dela, odnosno plaže se nalazi veliki supermarket "Lidl", u kome su cene znatno povoljnije nego u marketima koji se nalaze uz plažu.

Glavna gradska plaža se proteže čitavom dužinom mesta, a ono po čemu je specifična jeste izrazito sitan fini pesak, koji je odličan za najmlađe posetioce, jer je savršen za gradnju zamkova i igru. Uz to, postoji još jedna zanimljivost vezana za plaže u Nea Kalikratiji. Naime, na određenim delovima glavne plaže se nalazi nešto što naši turisti nazivaju dvostruki plićak, budući da je 50-ak metara od plaže voda plitka, što je idealno za igranje dece, a nakon toga sledi normalan ulaz u vodu dužine oko dva metra, nakon čega opet sledi plitka voda. Plaža u Nea Kalikratiji je lepo uređena, nosilac je Plave zastavice za čistoću i kvalitet vode.

Sahara plaza

Četiri kilometra severno, prema mestu Nea Iraklija nalazi se veoma dugačka i široka plaža, koju uglavnom zovu po imenu beach bar-a Sahara. Osim Sahare, na plaži postoji još nekoliko beach barova Exotic, La Roca, a mi bismo vam prepoučili pre svega Saharu, a zatim i Yolo i Sunshine. Ukoliko letujete u Nea Kalikratiji ili Nea Irakliji kojoj ova plaža i pripada, obavezno posetite Saharu, bićete oduševljeni. U pitanju je jedan od najvećih barova u Grčkoj.

Ovu plažu uglavnom posećuju samo Solunjani, najčešće za vreme vikenda. Turista sa strane ima tek u poslednje vreme i u špicu sezone. Plaža je izuzetno prostrana, sa sitnim peskom i čistom vodom. More je plitko i savršeno i za decu. Skoro nikada nema gužve (osim vikednom u julu i avgustu), a na prilazu postoji ogroman prostor gde možete besplatno da parkirate automobil. Ako ste odlučili da provedete odmor u Nea Kalikratiji, a malo biste da pobegnete od gužve na gradskoj plaži, ova plaža je odličan izbor na samo nekoliko minuta vožnje od Nea Kalikratije.

U baru Sahara postoji uređeno, prostrano i čisto igralište za decu, što ga čini pravim izborom za porodice sa malom decom. Sa ove plaže se, osim ka horizontu, pruža i predivan pogled na Olimp, ali i predivni zalasci sunca. Na plaži postoje tuševi, kabine za presvlačenje, mreža za odbojku na pesku, teren za mali fudbal, vodeni sportovi, stazica i amfibijska kolica za osobe sa invaliditetom, ali i mnogo, mnogo prostora za sve posetioce koji imaju sopstvenu opremu. Ležaljke i suncobrani se dobijaju uz poručeno piće, a lukuszni baldahini imaju minimalnu konzumaciju (30€ po osobi).

Pećina Petralona

Petralona je jedna od najlepših pećina u Grčkoj i izuzetan prirodni spomenik koji se nalazi oko 35 km od Soluna na zapadnoj strani planine Katsika.U njoj je Filipos Chatzaridis, lokalni seljak našao ljudsku lobanju staru oko milion godina, posle čega su krenula arheološka iskopavanja. Dugačka je oko dva kilometra, a otkrivena je 1959. godine. Od sela Petralona je deli oko 800 metara, a u njoj su pronađeni tragovi života još iz srednjeg kamenog doba. Naučnici su ovde pronašli i tragove prvog čoveka (“archantrophos”-a). Izlet možete upotpuniti i posetom gradu Nea Moudania i prelepom muzeju ribarstva.

U okruženju se nalaze i kamene statute životinja što je posebno interesantno kod mlađe dece.

Radno vreme: 9 časova – do 18 časova leti od 8 časova Ulazak u pećinu i muzej se naplaćuje 8 EURA Deca od šest do dvanaest godina plaćaju pola cene, a za decu ispod 6 godina je besplatno.

Šoping centri

Cosmos je vrlo popularan tržni centar koji se nalazi izvan centra grada. Otvoren je 2005. Nalazi se 5 km od Solunskog aerodroma Macedonia, blizu predgradja Kalamaria. Omiljena je destinacija naših turista u povratku sa mora. U njemu možete kupiti najpoznatije svetske brendove, i ako imate sreće da uletite u sezonske rasprodaje, da to pazarite za vrlo prihvatljive cene. Rasprodaje u Solunu uglavnom kreću u drugoj polovini jula i traju do sredine avgusta. Zimske rasprodaje kreću pred Novu Godinu.

Mega outlet je tržni outlet centar koji pretežno prodaje garderobu. Mega outlet je poznati outlet za garderobu sa preko 400 različitih brendova (armani, replay, bally, adidas, camel, arrow, brugi, camper, escada, convers..) Rasprodaje u Solunu uglavnom kreću u drugoj polovini jula i traju do sredine avgusta. Zimske rasprodaje kreću pred Novu Godinu.

Kontakt:

TEL1: 0604198750
TEL2: 0631045042
mina_krstic@hotmail.com